Alpinka

Niektorým klientom sa opäť žiadalo niekam vybehnúť. Keďže dnes bolo skvelé počasie hneď sme to využili a inštruktorky sociálnej rehabilitácie zobrali klientov do prírody.  To bolo radosti. Vracali sa s ružovými lícami, širokým úsmevom a spokojní.

Čítať ďalej

Vyjadrenie svojej nálady bez slov

Pri rannej komunite, predtým ako sa začneme rozprávať o potrebách a podobne, naši seniori majú možnosť vyjadriť svoje momentálne pocity a emócie prostredníctvom emotívnych lôpt, ktoré nám nedávno pribudli medzi pomôcky. Sú farebne odlíšené, v akurátnej veľkosti do ruky, vyjadrujúce radosť, smútok, prekvapenie, mrzutosť, atď. Okrem toho sú vhodné pre kolektívne hry, precvičovanie motoriky a sociálnych schopností. Táto ranná aktivita u našich seniorov vzbudzuje nielen pozornosť, ale zlepšuje im náladu, u mnohých vyčarí úsmev na tvári (čiže zmenu emócie 😊).  

Čítať ďalej

Jesenná olympiáda seniorov Košice 2024

Aj tento rok sa naši aktívni seniori zúčastnili jesennej olympiády seniorov z Košíc v rámci akcií Rady seniorov. Súťažili v niekoľkých disciplínach ako je: futbal – kop loptou do brány, basketbal – hod do koša, atletika – hod kriketovou loptičkou na kruhový cieľ, hod loptou na plechovky v pyramíde, florbal – strely florbalovou hokejkou (loptičkou) do brány. Atmosféra bola príjemná, športová, plná energie. Vrátili sa nadšení, s výhrou za pekné 3. miesto v hode kriketovou loptičkou na kruhový cieľ. Keďže konkurencia bola silná, umiestnenie nášho klienta, pána Vojtecha S. bolo skvelé. Športu zdar.

Čítať ďalej

Kvalita života a vek

Priemerný vek klientov našich dvoch zariadení, v ktorých poskytujeme pobytovú sociálnu službu – Zariadenie pre seniorov a Zariadenie opatrovateľskej služby, sa k dnešnému dňu pohybuje okolo čísla 82,6 rokov. Najstarší muž má 97 rokov, najstaršia žena 98 rokov, najmladší muž 65,5 roka a žena 67 rokov. Podľa rôznych štúdií sa v rámci Európskej únie za posledných päťdesiat rokov v priemere zvýšila priemerná dĺžka života o desať rokov a podľa predikcie bude naďalej stúpať. Do roku 2080 by sa mal tak zdvojnásobniť počet ľudí starších ako 80 rokov, a tým sa seniori stanú najrýchlejšie rastúcou vekovou skupinou vôbec. Je to dané najmä tým, že sa…

Čítať ďalej

Návšteva ZOO v Košiciach – Kavečanoch

Minulý týždeň sme ešte stihli využiť teplé slnečné lúče a vybrali sme sa s našimi seniormi na výlet do košickej ZOO. Klienti si vychutnávali prítomný okamih so zvieratkami, ktoré ich nabili pozitívnou energiou. Pochodili koľko vládali, dali si kávičku, poklebetili a vrátili sa síce fyzicky unavení, ale s veľmi dobrou náladou.

Čítať ďalej

Fantastická „Grófka Marica“

Naši verní seniori – divadelníci nevedeli opäť dosť vynachváliť návštevu košického divadla. Tentokrát si užili príjemný čas na operete „Grófka Marica“. Príjemný, povznesený pocit z kultúrnej udalosti na úrovni ich zaviedol do „iného“ sveta. Vraj to všetko bolo úchvatné. Sme radi aj za nich.

Čítať ďalej

Oslava narodenín našich seniorov

Naši jubilujúci seniori sa včera už tradične stretli, aby spoločne oslávili svoje narodeniny. O zábavu sa postarala ženská folklórna skupina z Trsteného pri Hornáde a pridali sa naše klientky – speváčky, ktoré tiež potešili oslávencov peknými piesňami. Na každého čakal skvelý zákusok, kvietok a pamätný list. Jedno ďalšie milé posedenie je teda za nami, a veríme, že plno ďalších pred nami.

Čítať ďalej

Ľutina

Včera sme mali príležitosť navštíviť toto nádherné gréckokatolícke pútnické miesto – miesto naplnené pokojom, tichom a navyše obklopené krásnou prírodou, ktorú sme si vychutnali aj pri pohľade „zhora“. Hneď po príchode sme navštívili s klientmi Baziliku Zosnutia Presvätej Bohorodičky. Po vyslúžení svätej liturgie sme mohli obdivovať mini skanzen drevených chrámov, ktorý sa nachádza hneď za bazilikou, či sa poprechádzať po areáli a načerpať duchovnú silu do ďalších dní pri jednotlivých zastaveniach krížovej cesty. Zážitok to bol pre klientov aj zamestnancov.

Čítať ďalej

Nové pomôcky na aktivity

Do miestnosti Snoezelen nám pribudli nové pomôcky, ktoré obohatia zážitky a aktivity seniorov. Medzi najnovšie prírastky patrí obľúbená hra Človeče, nehnevaj sa, vo väčšom vyhotovení, lopty s vyobrazením emócií, africký bubon djembé a farebný padák s otvormi, ktorý je určený na kolektívne hry. Tieto pomôcky sú navrhnuté tak, aby podporovali rozvoj rôznych zručností u našich seniorov. Hry s padákom napríklad rozvíjajú presnosť, spoluprácu medzi hráčmi, rozlišovanie farieb a umožňujú jednoduché matematické a jazykové aktivity. Možnosti využitia sú takmer nekonečné. Hry s padákom zároveň prispievajú k zlepšeniu motorických schopností, sociálnych interakcií, rečových zručností a kreativity. Loptami vedia vyjadriť svoj aktuálny emocionálny…

Čítať ďalej

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this